Προσωπικά Δεδομένα

Κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο, την αλληλεπίδραση(chat, forums κ.ο.κ.) με άλλους χρήστες στα socialmedia, την παραγγελία προϊόντων από ηλεκτρονικά καταστήματα, την εγγραφή σας ως συνδρομητής ενημερωτικών δελτίων (newsletters), τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών (mobileapplications), την εγγραφή σας σε υπηρεσίες και πλατφόρμες, τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ο.κ., παρέχετε εκούσια ή ακούσια πληροφορίες που σας αφορούν, ήτοι προσωπικά σας δεδομένα.

Δεδομένα σας συλλέγονται καθημερινά σχεδόν σε κάθε δραστηριότητά σας. Ενδεικτικώς, προσωπικά σας δεδομένα συλλέγουν τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης που λειτουργούν σε χώρους που επισκέπτεστε (λ.χ. εμπορικάκαταστήματα, γραφεία), οι υπεύθυνοι ξενοδοχείων που διαμένετε, οι αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ταξιδεύετε, τα γυμναστήρια όπου γυμνάζεστε, ο ιατρός που επισκέπτεστε, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας όπου διαμένετε, ο εργοδότης σας, η τράπεζά σας, η ασφαλιστική σας εταιρεία, η επιχείρηση ταχυμεταφορών (courier) που σας παραδίδει παραγγελθέντα προϊόντα, ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σας, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εγγράφεστε (λ.χ. facebook, instagram), οιεπιχειρήσεις των οποίων τις σελίδες (pages, channels) ακολουθείτε (like, follow, subscribe), ακόμα και άλλοι χρήστες του διαδικτύου κ.ο.κ.

Ο εκάστοτε υπεύθυνος επεξεργασίας, που συλλέγει και επεξεργάζεται προσωπικά σας δεδομένα, οφείλει να τηρεί τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία και να φροντίζει για την ασφάλεια και προστασία των δεδομένων σας με σεβασμό στα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες, στην ιδιωτική ζωή, καθώς και στο απόρρητο της επικοινωνίας σας.

Η έννομη τάξη έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τόσο σε φυσικό όσο και σε ηλεκτρονικό περιβάλλον. Η προστασία επιτυγχάνεται σήμερακυρίως με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR), τον νόμο 4624/2019, την οδηγία e-privacy και τις αποφάσεις, οδηγίες και γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κίνδυνοι για τα Προσωπικά σας Δεδομένα, την ιδιωτική σας ζωής και το απόρρητο των επικοινωνιών σας μπορούν να προκύψουν από πράξεις παραβίασης των σχετικών διατάξεων του νόμου, ενδεικτικώς:

  • Απειλές δημοσίευσης προσωπικών σας δεδομένων (λ.χ. από συνδρομητές social media που κατέχουν φωτογραφίες ή βιντεοσκοπήσειςσας – εκδικητική πορνογραφία).
  • Διαδικτυακές απάτες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων (λ.χ. παράνομες πλατφόρμεςστοιχήματος, διαδικτυακού τζόγου ή επενδύσεων (trading), κ.ο.κ.).
  • Μη ζητηθείσα εμπορική επικοινωνία, όπως ανεπιθύμητα emails (spam), ενοχλητικές κλήσεις προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στο σταθερό ή κινητό σας τηλέφωνο, προωθητικά μηνύματα (SMS / viberκ.ο.κ.) χωρίς τη συγκατάθεσή σας
  • Παράνομη συλλογή (λ.χ. μέσω Phishing), διατήρηση ή/και δημοσίευση προσωπικών σας δεδομένων από ιδιώτες ή επιχειρήσεις (λ.χ. scame-mails).
  • Εκβίαση κατόπιν παράνομης πρόσβασης στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σας και παρακολούθησής σας (webcamblackmail ή sextortionscam).
  • Παράνομη εγγραφή σας σε συνδρομητικές υπηρεσίες προωθητικής φύσης - subscriptiontraps (λ.χ. αιτήματα επικαιροποίησης των στοιχείων της επιχείρησή σας σας – λόγω εφαρμογής του GDPR – μέσω αλληλογραφίας).
  • Παράνομη καταγραφή της εικόνας σας από συστήματα βιντεοεπιτήρησης.
  • Υποκλοπή στοιχείων της πιστωτικής κάρτας σας ή στοιχείων εισόδου στον λογαριασμό web-banking σας.
  • Κλοπή διαδικτυακής ταυτότητας (λ.χ. μέσω δημιουργίας ψεύτικων προφίλ στα socialmedia με τη χρήση φωτογραφιών σας).
  • Συκοφαντική δυσφήμισή σας στο διαδίκτυο (λ.χ. ανάρτηση ψευδών και προσβλητικών πληροφοριών για εσάς, δημοσίευση ψεύτικων (fake) αγγελιών με τη χρήση των στοιχείων επικοινωνίας σας, δολοφονία χαρακτήρα (characterassassination) κ.ο.κ.).

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων καθώς και την αποκατάσταση της εναντίον σας υλικής και ηθικής βλάβης. Συμβουλευθείτε σήμερα έναν συνεργάτη μας.