Ηλεκτρονικό Έγκλημα

Η ευχέρεια πρόσβασης στο διαδίκτυο και η αίσθηση ανωνυμίας που αναπτύσσει ο μέσος χρήστης, δημιούργησαν, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, πρόσφορο έδαφος για την εργαλειοποίηση του διαδικτύου ως μέσου διάπραξης εγκληματικών πράξεων. Ως Ηλεκτρονικά Εγκλήματα (cyber crimes / computer crimes) λογίζονται οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή άλλων τερματικών συσκευών (κινητά, tablets κλπ) και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες τυπικές μορφές εγκλημάτων μπορούν να τελεσθούν και διαδικτυακά, ενώ υπάρχουν εγκλήματα που διαπράττονται μόνο διαδικτυακά.

Ενδεικτικές μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος: Παραβίαση των διατάξεων για την προστασία προσωπικών δεδομένων, εκβίαση μέσω παρανόμως κτηθέντων φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων, εκδικητική πορνογραφία, απειλές μέσω διαδικτύου και social media, συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση, κλοπή διαδικτυακής ταυτότητας, πορνογραφία ανηλίκων, grooming, απάτη και πλαστογραφία μέσω διαδικτύου, υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, διασπορά κακόβουλου λογισμικού (visuws, spyware, adware, trojan horses), παραβίαση διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διακίνηση-πειρατεία λογισμικού και παραβίαση διατάξεων πνευματικής ιδιοκτησίας εν γένει, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, επίθεση άρνησης υπηρεσιών (DDos Attack), επίθεση σε συστήματα πληροφορικής, Phishing, Smishing, Vishing, Pharming, cyberbulling, κυβερνοτρομοκρατία, απειλή κατά της ζωής, spamming, cyberstalking, cracking and hacking, romance scam.

Το Ηλεκτρονικό έγκλημα εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που καθιστούν την αντιμετώπισή του δυσχερή και απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις των εμπλεκομένων, στην πρόληψη και καταστολή του, φορέων. Οι ταχύτητές που απολαμβάνει σήμερα ο μέσος χρήστης στο διαδίκτυο, η άμεση πρόσβαση που έχει στην πληροφορία από και προς οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και η εξοικείωση που αποκτά στην τεχνολογία, συνήθως χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, πολλαπλασιάζουν τις ικανότητες του προς διάπραξη εγκληματικών πράξεων και γεννούν την ανάγκη διαρκούς εξέλιξης των μεθόδων αντιμετώπισης. Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας, σε συνεργασία με τους αρμοδίους δημόσιους φορείς, αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος υποθέσεων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συμβουλευθείτε σήμερα έναν συνεργάτη μας.